Angst


Angst


Når frygten tager styringen

Angst er en naturlig reaktion, der aktiveres, når vi oplever fare. Den hjælper os med at overleve. Men når angsten bliver invaliderende, kan det føles, som om den har sit eget liv, og vi mister evnen til at kontrollere vores reaktioner i hverdagens situationer.


Angst kan også beskrives som det tomrum, der eksisterer mellem nuet og den potentielle fremtid, vi endnu ikke kender.


Præstationsangst

At skulle præstere noget ekstraordinært – især noget, vi ikke gør til dagligt – kan for de fleste føles ubehageligt.

Når vi er trygge ved opgaven, kan vi ofte kontrollere situationen og måske endda præstere bedre på grund af den øgede opmærksomhed.


For nogle bliver ubehaget dog så stort, at det medfører både fysiske og psykiske reaktioner, såsom tør mund, rystelser, koncentrationsbesvær og andre symptomer, der forstyrrer præstationen.


Social angst

Social angst kan opstå, når du pludselig oplever, at det bliver svært at være sammen med andre mennesker – enten i lukkede rum eller generelt. Symptomer som svimmelhed, hjertebanken og stærkt ubehag kan gøre sociale situationer næsten umulige at håndtere.



Hvordan samtaleterapi kan hjælpe

Gennem samtaleterapi vil du opnå større selvindsigt og et stærkere fundament til at håndtere angstfremkaldende situationer.


I terapien arbejder vi på at:

  • Reducere det ukendte og angstfremkaldende "tomrum".
  • Omforme angsten til noget genkendeligt og fortroligt.
  • Lære at invitere angsten ind som en medspiller, fremfor noget farligt, der skal bekæmpes.


Målet er, at du kan møde angsten med forståelse og ro, så den ikke længere styrer dig, men bliver en del af dit liv, som du kan håndtere med styrke og indsigt.

unsplash